Ранд ал-Тор - Rand al'Thor (Bulgarian)

From Tar Valon Library
Jump to: navigation, search
Книгите Сериала


Можете да прочетете тази страница на други езици: English, Svenska


Преводач: Ilverin Matriam

Произношение: РАНД ал-ТОР

Ранд ал-Тор е един от главните герои от фентъзи поредицата Колелото на Времето. Той е младеж от малко селце, наречено Емондово поле, част от Две Реки. Неговите най-добри приятели от селото са Мат Каутон и Перин Айбара. Той също така харесва и едно момиче от селото - Егвийн ал-Вийр.

По време на осемнадесетата му годишнина, той е отведен от своя дом от Моарейн Седай, когато Тролоци го нападат и тогава той започва да науава повече за големия свят.


ВНИМАНИЕ! Следващите секции съдържат СПОЙЛЕРИ от всички книги от Колелото на Времето.

Общо

This section contains spoilers relating to the whole series. Please expand to view.

Ранд ал-Тор е Преродения Дракон, Кар'а'карн, Корамуур и Крал на Иллиан. Роден от баща Аийл и влаgоземска майка, която се присъединила към Аийлците, неговото раждане на Драконовата планина се случило тъкмо, когато Аийлската война приключила. Той е бил намерен от Трам ал-Тор, втори Капитан от Иллианските Спътници и отведен в Две Реки, за да го отгледа като свое дете. След като Моарейн го отвежда от Емондово поле, той започва да научава истината за своето наследство.


Външен вид

Смята се, че Ранд е висок за живущ в Две Реки, той има коса с червен отенък и сиви очи. (TEotW, Ch. 1)

По време на пътуванията му, няколко човека му казват, че прилича на Аийл. При Аийлците, неговата височина не би била толкова отличителна.

This section contains spoilers relating to the whole series. Please expand to view.

Той много прилича на рожденната си майка, Тигрейн. Той вече има само една ръка, като е загубил дясната си. На оставащата му ръка дланта му има отпечатана чапла и на двете ръце има татуировки на дракони виещи се по тях.


Личност

Като всички жители на Две Реки, Ранд може да е много голям инат. Като по-малък е харесвал да прави пакости и е придружавал Мат в неговите известни приключения.

This section contains spoilers relating to The Dragon Reborn and after. Please expand to view.

След като е наименован Прероденият Дракон, той става сериозен, мрачен и решава да отблъсне хората, които са важни за него.


Според Елейн, Ранд "има доста качества на Веселчун" (AMoL, Ch. 1) и други герои, като Баир, също са казали подобно нещо. (AMoL, Prologue)

This section contains spoilers relating to the whole series. Please expand to view.

Една от най-интересните характеристики, които Ранд придобива с прогресирането на историята, е гласът на Луз Терин Теламон, който му говори в главата. През повечето време гласът е доста луд и Ранд смята, че най-вероятно се побърква от покварата върху сайдин. През другото време Луз Терин изглежда да е почти с ума си и дори помага на Ранд да се измъкне от няколко ситуации. Ранд не е казал на много хора за това, защото се страхува, че те също ще помислят, че той е луд. Мин и Кацуан са два от героите, които знаят за гласа.


Силни страни и таланти

С напредването на историята, Ранд разбира че изведнъж е придобил талант за рисуване и свирене на флейта. И двата таланта идват от Луз Терин Теламон.

This section contains spoilers relating to The Fires of Heaven. Please expand to view.

Понеже е Прероденият Дракон, Ранд е много силен със сайдин, но също така има много таланти за преливане на Силата. Те включват способността да Пътува и да използва Бедствен плам. Един от по-редките таланти, които той притежава е способността да блокира Портал от затваряне. Ашмодеан е изумен от това, тъй като само Демандред, Семирага и Луз Терин са могли да направят това.(TFoH, Ch. 32)


This section contains spoilers relating to The Path of Daggers. Please expand to view.

Той не е много добър в Изцеряването. (TPoD, Ch. 23)