Rand al'Thor (Swedish)

From Tar Valon Library
Jump to: navigation, search
Bokserie TV-serie


Läs den här artikeln på andra språk: engelska, bulgariska


Översättare: Tallan Daar

Uttal: RAND ahl-THOR


Rand al'Thor är en av huvudkaraktärerna i bokserien Sagan om Drakens återkomst. Han är en yngling från en liten by vid namn Emondsvall i Tufloden. Hans bästa vänner från byn är Mat Cauthon och Perrin Aybara. Han är intresserad av en flicka i samma by, Egwene al'Vere.

Vid 18 års ålder tvingas han lämna Tufloden tillsammans med Moiraine Sedai efter en attack av trollocker, och han börjar lära sig mer och mer om världen omkring sig.


VARNING! Följande stycken innehåller spoilers för Sagan om Drakens återkomst.


Allmänt

This section contains spoilers relating to the whole series. Please expand to view.

Rand al'Thor är Draken återfödd, Car'a'carn, och kung av Illian. Han föddes på Drakberget i slutskedet av aielkriget. Hans föräldrar var en aielman och en våtlänningskvinna som anslutit sig till aielfolket. Han blev funnen av Tam al'Thor, kapten av andra graden i Illians armé, som tog med honom hem till Tufloden för att ta hand om honom som sin egen son. Efter att Moiraine för Rand iväg från Emondsvall börjar han lära sig sanningen om sin härkomst.


Utseende

Rand är lång med västerländska mått mätt, hans hår är rödaktigt och han har grå ögon. (TEotW, Ch. 1)

Ett flertal personer han möter under sina resor påstår att han ser ut som en aiel. Bland aielfolket sticker hans längd inte ut.

This section contains spoilers relating to the whole series. Please expand to view.

Han är mycket lik sin biologiska mor Tigraine. Han är enhandad efter att ha förlorat sin högra hand. Hans kvarstående hand har en häger inbränd i handflatan. Han har draktatueringar som slingrar sig kring båda armar.


Personlighet

Likt alla personer från Tufloden kan Rand ge en åsna lektion i envishet. I sin ungdom var han förtjust i hyss, och han var ofta delaktig i Mats berömda upptåg.

Tidslinje

 • 978NE: Rand föds.
 • 998NE: Moiraine och Lan finner Rand in Tufloden. De flyr tillsammans med Mat, Perrin, Egwene och Thom.

This section contains spoilers relating to the whole series. Please expand to view.

 • Okänt år: Lews Therin Telamon brukar för mycket av Kraften och dör, vilket leder till skapelsen av Drakberget.
 • 978NE, slutet av året: Rand föds på Drakberget.
 • 988NE, våren: Moiraine och Lan finner Rand in Tufloden samma dag som Ishamael beordrar en trollockattack i området. De flyr tillsammans med Mat, Perrin, Egwene och Thom.
 • 998NE: Under flykten från Emondsvall leder Rand ovetandes Kraften för första gången.
 • 998NE: Rand reser genom Baerlon och möter Min. Han lär sig många sällsamma saker om sin framtid.
 • 998NE: Rand möter Elayne och Gawyn i trädgården i det kungliga palatset i Caemlyn. Han möter också Elaida och Morgase.
 • 998NE: Rand möter Loial och reser genom Vägarna till Fal Dara.
 • 998NE: Rand färdas till Världens öga i Stora Fördärv, där han möter Gröne Mannen. Han möter också Balthamel och Aginor, som båda dör. Rand tror att han dödar Ishamael, som kallar sig Ba'alzamon.
 • 998NE, sen höst/vinter: Rand utropar sig som Draken återfödd, efter att befolkningen i Falme sett honom strida mot Ba'alzamon i skyn ovanför staden.
 • 999NE, vår: Rand färdas till Tear. Inne i Stenens Hjärta lyckas han få tag i Callandor, och bevisar därmed att han är Draken återfödd.
 • 999NE: Rand och aielfolket som intog Tears klippa reser till Rhuidean, där Rand bevisar att han är Car'a'carn.


Rands resa

Farornas väg

Rands väg från fåraherde till Draken återföd börjar på vägen från Tams gård till Emondsvall. (TEotW, Ch. 1) Hans möte med en myrddraal på vägen leder till att hans, och hans vänner Mats och Perrins, vägar korsas med Moiraine Damodred och Lan Mandragoran. (TEotW, Ch. 2) Efter att både Rands gård och byn attackeras av trollocker övertygar Moiraine och Lan pojkarna att de måste lämna Emondsvall för att den inte ska förintas. (TEotW, Ch. 8) Egwene och Thom följer med dem. (TEotW, Ch. 10)

De reser från Emondsvall till Tarens brygga (TEotW, Ch. 11), och därefter vidare till Baerlon. (TEotW, Ch. 12) Efter att de nått Baerlon besöks Rand av Ba'alzamon i sina drömmar. (TEotW, Ch. 14) I Baerlon möter Rand Min för första gången. (TEotW, Ch. 15) Sällskapet, som numera inkluderar Nynaeve, flyr staden efter att en myrddraal konfronterar Rand. (TEotW, Ch. 17)

De kommer till Shadar Logoth. (TEotW, Ch. 18) Där möter Rand och de andra pojkarna Mordeth. (TEotW, Ch. 19) Sällskapet tvingas fly när både trollocker och Mashadar attackerar, och Rand separeras från de andra. Senare hittar han Mat och Thom. (TEotW, Ch. 20)

Tidens hjul

Rand, Mat och Thom färdas nedför Arinellefloden till Vitabro. (TEotW, Ch. 24) Rand och Mat flyr staden efter att Thom 'dödas'. (TEotW, Ch. 26) Rand och Mat färdas vidare mot Caemlyn. (TEotW, Ch. 31) På vägen blir Rand sjuk som en reaktion på att ha använt saidin. (TEotW, Ch. 33) När de anländer i Caemlyn möter Rand Loial. (TEotW, Ch. 36)

Rand besöker det kungliga palatset i Caemlyn och klättrar upp på en mur för att kunna se Logain, en falsk Drake. (TEotW, Ch. 39) Han faller ned från muren, in i palatsområdet, och där möter han Elayne, Gawyn och Galad för första gången. (TEotW, Ch. 40) Senare återförenas han och Mat med resten av deras sällskap. (TEotW, Ch. 41) Strax efter det färdas de genom Vägarna till Fal Dara. (TEotW, Ch. 44; Ch. 45; Ch. 46) Efter det styr de sina steg mot Stora Fördärv, där de finner den Gröne Mannens trädgård. (TEotW, Ch. 49) Efter att gruppen beskådat Världens öga konfronteras de av Aginor och Balthamel. (TEotW, Ch. 50) Rand flyr, men följs av Aginor. Rand lyckas dra av den osmittade Kraften i Världens öga, och strider därefter mot, och besegrar, Ba'alzamon. (TEotW, Ch. 51)

Han berättar vad som hände för Moiraine, Egwene och Nynaeve. (TEotW, Ch. 52) De återvänder därefter till Fal Dara. (TEotW, Ch. 53)

Valeres horn

I Fal Dara tränar Lan Rand i svärdskonst. Under tiden de tränar ser de den Amyrlintronandes följe anlända, och Rand vet att han är orsaken till deras närvaro. (TGH, Ch. 1) Han försöker lämna Fal Dara, men alla stadsportar har stängts. (TGH, Ch. 2) Till slut går Egwene med på att gömma honom i hennes rum, då inga män besöker kvinnornas avdelning utan att ha blivit inbjudna. (TGH, Ch. 3) Dagen efter finner sig Rand i att presenteras för den Amyrlintronande. Hon, tillsammans med Moraine och Verin, talar om hans identitet som Draken återfödd, och Rand går med på att ingå i gruppen som ska söka efter Valeres horn och Mats dolk, som båda blivit stulna. (TGH, Ch. 8)

Någonstans längs med vägen lägger sig Rand, Loial och Hurin ner för att sova alldeles bredvid en portalsten. De förflyttas till en alternativ värld, där de stöter på ett flertal förunderliga varelser, samt kvinnan Selene. (TGH, Ch. 13, Ch. 16) Rand lyckas föra dem alla, inklusive Selene, tillbaka till den riktiga världen. (TGH, Ch. 17)

Senare stöter de på Fain och en grupp skuggyngel som vaktar över Valeres horn och Mats dolk, och Rand och Loial lyckas återta föremålen. De bestämmer sig för att färdas till Cairhien. (TGH, Ch. 19)

Tomans huvud

Drakens flykt

Tears klippa

Styrkor och Gåvor

Relationer med andra karaktärer

Syner och profetior

Citat

Citat om Rand

Citat av Rand